MENU

INFORMÁCIÓK

Üdvözöljük az információk/GYIK részben. Itt több kérdésre is választ lehet találni, amik az esküvői fotózással kapcsolatotsak. Mivel nincs mindenkinek tapasztalata a témában, szeretnék itt megjegyezni néhány dolgot és tisztázni olyan dolgokat amik felmerülhetnek az esküvői fotózás terén.

A megfelelő fotós kiválasztása

A megfelelő fotós kiválasztása nagyon fontos lépés minden menyasszony és vőlegény számára, mivel a fotók megismétlésére nincs lehetőség. Így ajánlott időben azt a szakembert megkeresni, akire rá merjük bízni esküvőnk megörökítését és természetesen olyan stílusban, mint amilyenben ezt elképzeljük. Mi esküvői fotósok ugyan olyan különbözőek vagyunk mint a párjaink, akiket fényképezünk. Minden fotósnak más a stílusa és másképp látja az adott pillanatot. Ezért is érdemes megnézni a képeit, hogy azokkal mennyire tudunk azonosulni. Amint kitűztük az esküvőnk időpontját, érdemes felkutatni a megfelelő szolgáltatókat, (helyszín, zenész, Dj, videós, fotós, vőfély, ceremónia mester stb.). Erre azért is van minél előbb szükség, mert a jó, megbízható és árban reális szolgáltatók időben elkelnek (12 hónap), így gyakran előfordul, hogy a kiszemelt szolgáltató már foglalt az adott időpontra. A szolgáltatók kiválasztása után érdemes személyesen is felvenni a kapcsolatot mindenkivel, vagy legalább egy online beszélgetést össze hozni, hogy egyrészt egy picit jobban is megismerhessük egymást, másrészt, hogy akár fel nem merülő kérdésekre is választ kapjunk. Az ismerkedés nagyban elősegíti a párok és a szolgáltatók közötti együttműködést. A beszélgetés során olyan apró részletekre is ki lehet térni amik mind a pároknak, mind a szolgáltatóknak fontosak lehetnek. A szolgáltatókkal érdemes írásos szerződést is kötni, ami törvényes keretek közé tereli a két fél közötti szolgáltatást.

Az esküvő időbeli lebonyolítása

Mire is érdemes figyelni, amikor elkészítjük az esküvői menetrendet? Tényleg fontos egy menetrend megtervezése, ami valójában az esküvői napnak az időbeosztása. Sokan úgy gondolják, hogy erre nincs is ténylegesen szükség, viszon amikor elkészül és maguk előtt látják a valós időbeosztást, akkor jönnek rá, hogy egy pár dologot bele sem írtak, vagy pusztán nem számoltak elég idővel, hogy gördülékenyen menjen az az napi program. Ez egyértelműen megkönnyíti a párok napját, valamint a szolgáltatók rálátását az esküvő napjára. Egy jól megtervezett és szervezett időbeosztás aranyat ér. Fontos megjegyezni, hogy mindíg több idővel érdemes számolni, mint ahogy teveztük. Ez lazábbá és gördülékenyebbé teszi a az esküvő napját. Amennyiben magunk állítjuk össze az időbeosztás és nem esküvő szervező készíti, még inkább fontosabb, hogy nagyon figyeljünk az időre. Mi általában átvesszük a párokkal a teljes napi programot, így biztos részletre ki tudunk térni és nem merül semmi feledésbe, hisz a gondtalan és felhőtlen bulizás és a családdal való együttlét a legnagyobb siker.

“E-Session, vagyis a jegyes fotózás“

Az E-Session, vagyis más néven jegyes fotózás az utóbbi 15 évben vált ismertté elösször az Egyesült Államokban és szép lassan hazánkban is. A célja az volt, hogy egyrészt közelebb hozza a fotóst a párokhoz és ez által már ki tudjon alakulni egy bizalmi viszony a pár és a fotós között, ami az esküvő napját nagyban megkönnyíti. Így a fotós már nem is annyira idegen a pár számára másrészt képek is készülnek a párról a nagy nap előtt. Természetesen nem minden pár él a lehetőséggel, ez mindenkinél teljesen beállítottság kérdése. Érdemes viszont élni a lehetőséggel, valamint a fotózott anyagot is bővíti a párról.

A fotósok száma

Arra a kérdésre, hogy egy, vagy két, vagy akár több fotós legyen jelen az esküvőn, egyszerű a válasz. Négy szem többet lát, mint kettő. Ezen felül természetesen egy fotós csak egy helyen lehet és egy adott pillanatot egy szemszögből láthat. Én részemről mindig két fotós ajánlok, ha arra igény és persze megfelelő keret is van.

Képkidolgozás, avagy az „utómunka”

Ez egy igen összetett téma, amiről igen csak sokat lehetne beszélni, röviden úgy jellemezném, hogy minden fotósnak saját stílusa van és a képeket annak tudatában készíti és véglegesíti az utómunkával. Mi saját magunk végezzük az utómunkát a képeinken és nem adjuk ki másoknak. Mind e mellett az összes képünket utómunkázzuk és át is adjuk vagy online letöltő felületen, vagy pedig USB 3.1-es pendriveon. Ezen a területen is egyedülállóak vagyunk, mivel más fotós nem adja át az összes készített képet, hanem csak egy fotó válogatást készít és azt adja át a párnak. Úgy gondolom, ha valaki tudja, hogy mikor kell megcsinálni egy adott képet, akkor nem készít 1500 felesleges fotót és ad át 350-et, hisz ha valaki profi, akkor 10-20-30 éves tapasztalattal miért gyárt 70% selejtet? A másik szempont pedig, ha 350 képet ad át egy fotós, a maradék 1500-at amit nem ad át, azt kinek gyártotta?

Helyszín

Gyakran merül fel a kérdés, hogy hol is lenne jó fotókat csinálni, akár jegyes, akár kreatív fotósról legyen szó. Nyilván egy fotós már sok helyen járt és csinált lélegzet elállító képeket, de ami mégis a döntő, hogy a pár tudjon a kiválasztott helyszínnel azonosulni. Ahol az egyik pár jól érzi magát, ott a másik pár már nem biztos. Így jobb inkább a megrendelőre bízni a helyszín kiválasztását, vagy legalábbis ők határozzák meg a témát és hogy milyen irányba is induljunk el, ha helyszínt kereskünk. Mind ezek mellett nem árt megfontolni a készülődés, csoportképek és hasonló helyszíneket is, mivel ezek is nagyban befolyásolják a képek készítését.

Fotókönyvek

A fotók átadása mindig egy nagyon izgalmas pillanat. Nem csak a friss házaspár, hanem a fotós számára is nagyon fontos, hogy olyan anyagot kapjon a pár, amire számít, illetve amilyet a fotóstól remélnek. Ilyenkor általában egyeztetünk a párokkal, hogy szeretnének e fotókönyvet is csináltatni az esküvőn készült képekből. Amennyiben szeretnének, első kőrben a könyv méretét kell meghatározni, ami a következők közül választható: 20x20cm, 20x30cm fekvő formátum és 30x30cm a sztenderd méretek. Ezek után mi válogatjuk ki a legjobb és leg többet mondó képeket és rakunk össze belőlük egy komplett, átfogó fotós könyvet, ami elmeséli az esküvő teljes történetét. Több fajta papírból (fényes, matt, selyemfény, metallic) valamint könyvkötések között is lehet válogatni. (bőr, műbőr, papír, szövet, fotó borító, stb.). A variációk mindig a pártól függenek, így is lesz minden könyv egyedi.

CLOSE